<

Σάββατο 15 Απριλίου 2017

EΠΙΧΕΙΡΗΣΗ NIKH :ΟΛΗ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΡΙΨΗ ΤΟΥ NORATLAS ΜΕ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΤΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΤΟΥ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΕΙΡΙΣΤΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΑΕΡΟΠΟΡΙΚΟΥ

 

 

ΑΝΤΙΣΜΗΡΝΑΧΟΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΚΟΛΛΙΑΣ

 

Ήταν για μένα ο απόλυτος αιφνιδιασμός. Κανείς δέν γνώριζε από το ΓΕΕΦ για την άφιξη των       αεροπλάνων, κανείς δέν με ενημέρωσε.

Το απόγευμα της 21ης Ιουλίου ενημερώθηκα ότι θα έρθουν Ελλαδικά αεροπλάνα  στη Λευκωσία , χωρίς να μου πούν τόν τύπο των αεροσκαφών.
Περίμενα μαχιτικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας, τα οποία θα πρόσβαλαν  κάποιο στόχο  και στη συναίχεια θα τα ανεφοδιάζαμε.


Στείλαμε μάλιστα οχήματα με κηροζίνη και στό αεροδρόμιο τής Τύμβου, γιατί ίσως να μην μπορούσαν να προσγειωθούν στη Λευκωσία, γιατί ο διάδρομος είχε χτυπιθεί . Κανείς δέν μου μίλησε για αλλαγές σχεδίων.

Μεσάνυχτα  της 22ας Ιουλίου βρισκόμουν στόν πύργο ελέγχου, ήρθε κάποιος υπάλληλος και μου ανέφερε ότι στην κοιν'η συχνότητα γινόταν ακρόαση στήν Ελληνκκή γλώσσα από αεροσκάφη που καλούσαν το αεροδρόμιο Λευκωσίας.


Ανάβηκα στον πάνω 'οροφο στα ραδδιοτηλέφωνα και ενώ άκουγα ,άκουσα μιά γνώριμη φωνή πιλότου. Ξαφνικά τόν ρώτησα: εσύ είσαι ποντικέ; Ποντικός ήταν το παρατσούκλι του πιλότου Γιάννη Παπακωνσταντίνου με το  noratlas <<ΝΙΚΗ 7>> με τον οποίο είχαμε υπηρετήσει μαζί και διατηρούσαμε οικογενειακή φιλία.


Τότε κατάλαβα ότι τα αεροπλάνα που πλησίαζαν ήταν μεταγωγικά και όχι πολεμικά. Ήταν για μένα ο απόλυτος εφνιδιασμός.

Σύμφωναμε τα όσα προέβλεπε το σχέδιο, θά έριχνα-όπως και έκανα- πράσινές φωτοβολίδες, για νά ειδοποιήσω ότι έρχονται φίλια αεροσκάφη.Άλλωστέ είχαμε πληροφορίες ότι εκείνες τις ώρες μπορεί να έρχονταν οι Τούρκοι να κάνουν αεραπόβαση, για να καταλάβουν το αεροδρόμιο.


Το αεροπλάνο που καταρρίφθηκε είναι πολύ πιθανό να το έριξαν οι Εγγλέζοι. Η αρχή του διαδρ.ομου που προσγειώθηκαν τα αεροπλάνα ήταν δίπλα στόν πύργο. Τα Noratlas περνούσαν πέντα με δέκα μέτρα πάνω από το διοικητήριο των Εγγλέζων, εκεί που είχαν τη βάση τους, μέσα στό αεροδρόμιο. Το προσωπικό του Πύργου είδε να βάλλουν οι Εγγλέζοι κατά των Noratlas. Από τα δικά μας περιφερειακά πυροβόλα δέν έβαλε κανένα κατά των αεροπλάνων.







ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΛΑΡΚΟΥ



Κλαίω και έχω τύψεις για τό αερολπόνο που χτυπήσαμε.....

Νέα δεδομένα δημιουργεί όμως και η μαρτυρία -κατάθεση του χειριστή αντιαεροπορικών συστημάτων Κυριάκου Λάρκου.Βρισκόμασταν στην περιοχή του Γερόλακου κοντά στην ΕΛΔΥΚ και τήν ΤΟΥΡΔΥΚ. μέ αντιαεροπορικά τετράκανα 50 χιλιοστών. Ένα βράδυ ήρθαν και μας πήραν από εκεί και μας τοποθέτησαν στο Μοντ Παρνάς. Μας είχαν δώσει διαταγή να είμαστε συνεχώς πάνω στο αντιαεροπορικό και όταν ακούσουμε βόμβο αεροπλάνου να ρίξουμε. Στή συνέχεια ήρθε μια δεύτερη διαταγή που έλεγε ότι αν δείτε πράσινη φωτοβολίδα να βάλλετε, αν δείτε κόκκινη να δεσμεύσετε τα πυροβόλα.


Τα μεσάνυχτα ακούσαμε τις μηχανές των αεροσκαφών, είδαμε τήν πράσινη φωτιβολίδα  και αρχίσαμε και ρίχναμε. Χτυπήσαμε ένα αεροπλάνο, έπεσε, αλλά εμείς δέν το είδαμε.

Ηρθε ένας αξιωματικός και με οργισμένα ύφος μας είπε: Ρέ σεις, τί κάνατε, χτυπήσατε δικό μας αεροπλάνο;

Κατέβηκα και μαζί με έναν συνάδελφο πήραμε ένα αυτοκίνητο και φτάσαμε  στό αεροδρόμιο, φτάνοντας ανεβήκαμε στόν εξώστη του αεροδρομίου και προσπαθούσαμε να δούμε τι ακριβώς γίνεται. Είδαμε αεροπλάνα να τροχιοδρομούν.

Φύγαμε και γυρίσαμε στήν θέση μας, Μάς περίμενε ο Αξιωματικός που του είχαμε πάρει το αυτοκίνητο, έβγαλε το όπλο του και σημαδεύοντας με , με ρωτάει: Γιατί έφυγες από τήν θέση σου χωρίς διαταφή; Ευτυχώς το φιλαράκι που ήταν μαζί μου , πήρε το δικό μου όπλο ένα Τόμσον και του το ακούμπησε στην πλάτη λέγοντάς του: Ή εσύ ή εμείς. Αμέσως κατέβασε το όπλο και έφυγε με ύσυχο τρόπο....

Έχω τύψεις γι αυτό που κάναμε....Εμείς εκτελούσαμε διαταγές και γιά μια διατααγή που δέν εκτελέσαμε, κοντέψανε να μας εκτελέσουν....!



ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ



Εγώ έριξα το <<ΝΙΚΗ 4>> .Αυτό ισχυρίζεται ο Κύπριος χειριστής αντιαεροπορικού το 1974  Γιώργος Καλογήρου: Ήμουν επικεφαλής σε ένα τετράδυμο που ήταν στήν αρχή του διαδρόμου προσγείωσης .Λίγο πρίν νυχτώσει ήρθε κάποιος και μου είπε ότι η σημερινή νύχτα είναι επικίνδυνη. Υπάρχουν πληροφορίες ότι τήν νύχτα ενδέχεται να έρθουν τούρκικα αεροπλάνα και ζήτησε να έχουμε τα μάτια μας δεκατέσσερα και να μήν αφήσουμε να προσγειωθεί κανένα.

Όταν άκουσα τον βόμβο του αεροπλάνου δέν μπόρεσα να το δώ, είχε όλα τα φώτα  σβηστά και είμουν έτοιμος να το καταρρίψω . Μόλις πλησίασε, το σκόπευσα, του έριξα και αυτό ήταν. Τό αεροπλάνο κατερρίφθη.

Περίμενα το επόμενο. Τότε διαπίστωσα ότι το τερτάδυμο είχε μπλοκαρισθεί. Προσπάθησα να το φτιάξω, αλλά δέν τα κατάφερα.

Τα αεροπλάνα περνούσαν απο πάνω μου, καταριόμουν τήν ατυχία μου. Πολύ αργότερα όταν τα αεροπλάνα είχαν προσγειωθεί όλα. ήρθε κάποιος και μου είπε ότι τα αεροπλάνα ήταν  ΕΛΛΗΝΙΚΑ, κόνταψα να τρελαθώ.

Από τότε έχω τύψεις.......Τήν άλλη μέρα και χωρίς να κάνω τίποτα το όπλο είχε ξεμπλοκάρισθεί !!!



                                                                                                                                                               ΜΙΛΤΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ



Ο Μίλτος Γεωργιαδής ως πολιτικός προιστάμενος του πύργου ελέγχου έζησε και αυτός λεπτό πρός λεπτό,τις στιγμές αγωνίας και ιστορίας που γράφτηκαν τα ξημερώματα της 22ας Ιουλίου στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας.Το Μάιο του 2010 τον συναντήσαμε στο σπίτι του στήν Λευκωσία.Αρκετές φορές βούρκωσε,όταν γύρισε πίσω τόν χρόνο,στά δραματικά γεγονότα των προδομένων ημερών.

Τήν ημέρα της εισβολής,20 Ιουλίου 1974, Τούρκικα αεροπλάνα πέταξαν πάνω από το αεροδρόμιο.Γύρω-γύρω είχαμε μια σειρά από αντιαεροπορικά.

Ο Υποδιοικητής Φίλιππος Κόλλιας ζήτησε να μήν ρίξουμε ούτε ένα πυροβολισμό.....υποθέτω οτι είχε διαταγές.

Στίς 21 Ιουλίου μας ενημέρωσαν ότι θα έρχονταν  Ελληνικά αεροπλάνα είτε στό αεροδρόμιο της Λευκωσίας, είτε στό αεροδρόμιο της Τύμπου. Μάς ζήτησαν να βρισκόμαστε σε ετοιμότητα γιά ανεφοδιασμό με κηριζίνη,γιατί τα αεροπλάνα που θα προσγειωνόντουσαν θα ήταν τύπου τζέτ.Μάς είπαν επίσης να επιδιορθώσουμε το διάδρομο προσγείωσης που είχε χτυπηθεί από τους βομβαρσισμούς των Τούρκων την πρώτι ημέρα της εισβολής.

Τά αεροπλάνα θα προσγειωθούν στο βοηθητικό διάδρομο,τόνισαν οι επικεφαλής.


Ανέβηκα στόν πύργο ελέγχου μαζί μα δύο ακόμα συνάδελφους μου, όπου χειριζόντουσαν τις συχνότητες  118,1 και UHF 2578. H  τελαιυταία ήταν και συχνότητα ΝΑΤΟ.

Στό σημείο αυτό  ο Μίλτος Γεωργιάδης αντικρούει τις θέσεις πού  υποστήριξε ο Φίλιππος Κόλλιας, λέγοντας : Πρίν τα μεσάνυχτα, ο υποδιοικητής της αεροπορίας ένας καλός αξιωματικός, ο Φίλλιπος Κόλλιας μας ανέφερε ότι τα αεροπλάνα που θα έρθουν θα είναι με έλικες, δέν θα είναι τζέτ και τά συνθηματικά τους θα είναι ΄΄ΝΙΚΗ ΄΄.


Το συμπέρασμα που βγαίνει, είναι ότι οΚόλλιας γνώριζε τον τύπο τών αεροσκαφών που πήγαν στη Λευκωσία. Ώς υπεύθυνος τότε πήγαινα μία πάνω μία κάτω. Γύρω-γύρω από το αεροδρόμιο είχαμε αντιαεροπορικά. Ρωτάω τόν Κόλλια: Έχουν ειδοποιηθεί ;Πρέπει μου λέει!


Δέν είχαμε ούτα σχέδια πτήσης, ούτε κάποιο γραπτό μήνυμα σατ χέρια μας για τήν άφιξη των αερόσκαφων. Μια περίπου ώρα μετά τα μεσάνυχτα, η πρώτη κλήση από αεροπλάνο ανέφερε ότι βρίσκεται στα 4 χιλιάδες πόδια και έρχεται στη Λευκωσία για προσγείωση.


Οί Άγγλοι μάλιστα διαμαρτυρήθηκαν  γιατί πέρασαν πάνω από τήν βάση που διατηρούν στην Κύπρο.

Καθώς το αεροπλάνο βρισκόταν ψηλά άκουσα πυροβολισμούς καθώς και αντιαεροπορικά , γινόταν χαμός. Ακούσαμε τόν ηρωικό πιλότο να δηλώνει αποφασισμένος : ΄Παρά τα πυρά που δέχομαι, εγώ θά προσγειωθώ. Αψηφώντας κάθε κίνδυνο  έκανε κλειστή στροφή και προσγείωσε το αεροπλάνο.


Το <<ΝΙΚΗ 4 >> ήταν το τρίτο στη σειρά που επιχεερεί προσγείωση. Ακούσαμε τόν πιλότο να λέει ότι ¨¨¨Δέχομαι πυρά από παντού¨¨. Δώσαμε άδεια για προσγείωση, κατέβηκε χαμηλά και χάσαμε επαφή. Η αγωνία στόν πύργο ελέγχου έχει χτυπήσει κόκκινο.

Ξαφνικά βλέπουμε μια τεράστια φωτιά να σκίζει τόν ουρανό της Λευκωσίας, Παγώσαμε.


Δέν θυμάμαι να έκλψα άλλη φορά τόσο πολύ στη ζωή μου.


Ο Μίλτος Γεωργιάδης βλέποντας τήν τραγωδία, δέν άνταξε και φώναξε με όλη τήν δύναμη: Τί γίνεται ρ'ε παιδιά; είναι προδοσία !Τούς τρώμε εμείς οι ίδιοι!!!Πρόσθεσε μάλιστα με θαυμασμό πως αντί τά υπόλοιπα αεροσκάφη να συκωθούν να φύγουν, επιχειρούσαν προσγείωση!

Αυτό ήταν προδοσία, χάσαμε τα καλύτερα παιδιά και οι συμπολεμιστές τους ήταν αυτοί που κράτησαν το αεροδρόμιο και δέν έπεσε στά χέρια των Τούρκων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου