<

Σάββατο 17 Ιουνίου 2017

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΑΕΙΜΝΗΣΤΟ ΚΑΤΑΔΡΟΜΕΑ ΤΗΣ Α! ΜΟΙΡΑΣ ΘΩΜΑ ΚΡΥΟΥΣΗ



ΘΩΜΑΣ  ΚΡΥΟΥΣΗΣ


Γεννημένος στο Λιπαρό Πέλλας στις 15 Μαρτίου 1952, από τον Κρυούση Τραϊανό του Θωμά και τις Ευσταθίας Κρυούση του Χρήστου . Αποφοίτησε από το Δημοτικό σχολείο Λιπαρού Δήμου Πέλλας και έπειτα μετανάστευσε στην Γερμανία με τον πατέρα του και επέστρεψε στην πατρίδα για να υπηρετήσει την θητεία του το 1972. Υπηρέτησε στις Ένοπλες Δυνάμεις ως καταδρομέας στην Α! Μοίρα Καταδρομών. Στις 22 Ιουλίου 1974 μετέβη στην Κύπρο,  όπου συμμετείχε στην στρατιωτική επιχείρηση “Νίκη”, που εκτελέστηκε τη νύχτα της 21/22 Ιουλίου 1974.

Επιχείρηση Νίκη είναι η κωδική ονομασία που δόθηκε σε μυστική στρατιωτική αποστολή της Ελλάδος την 21η προς 22α Ιουλίου 1974 προς την Κύπρο με σκοπό την αερομεταφορά καταδρομέων στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας . Η αποστολή ήταν επιτυχής και χαρακτηρίσθηκε από τον διεθνή τύπο ως " αποστολή αυτοκτονίας ".



Οι ήρωες στην αληθινή ζωή δεν φορούν αστραφτερές πανοπλίες σφυρηλατημένες από Θεούς. Είναι συνήθως απλοί άνθρωποι που σε ακραίες περιστάσεις, αναδεικνύουν τις σπάνιες αρετές τους και σίγουρα δεν θα πέρναγαν απαρατήρητοι δίπλα σας, λόγω της λεβεντιάς του παραστήματος τους.Έτσι και ο ΤΟΜ όπως τον αποκαλούσαν στην ιδιαίτερη πατρίδα του, βρέθηκε με τους συμπολεμιστές  του της  Α΄ Μοίρας  Καταδρομών στην πρώτη γραμμή, «προασπιζόμενος τα πάτρια εδάφη της Κύπρου».



Έλαβε μέρος στη Μάχη του αεροδρομίου ..
Η ηρωική μάχη που έδωσαν οι Ελληνοκυπριακές δυνάμεις στο χώρο του αεροδρομίου Λευκωσίας για να αποτρέψουν την κατάληψή του από τον Τούρκο εισβολέα ήταν από τις πλέον καθοριστικές μάχες στην Κύπρο τον Ιούλιο του ΄74. Ένα ολόκληρο σύνταγμα του τουρκικού στρατού σχεδόν 2000 άνδρες αποδεκατίζεται από τους Έλληνες καταδρομείς τριών λόχων.
 Μετά από σκληρή μάχη κατάφεραν να κρατήσουν το αεροδρόμιο σε Ελληνικά χέρια και με εντολή του Γ.Ε.Φ να παρεδόθη στον Ο.Η.Ε.

Κατά τη δεύτερη φάση της εισβολής η Α! Μοίρα πολέμησε ως 35 Μοίρα Καταδρομών, σύμφωνα με το κυπριακό σύστημα αρίθμησης. Αποστολή της 35 ήταν η άμυνα στην περιοχή ανατολικώς της Λευκωσίας και η προστασία του αυτοκινητόδρομου που ένωνε την Λευκωσία με την Λεμεσό.

Οι δυνάμεις της ΕΛΔΥΚ, των μοιρών καταδρομών, των ελάχιστων τεθωρακισμένων και του τάγματος 336 το οποίο αντιστάθηκε στον Άγιο Παύλο, ήταν αυτές που διακρίθηκαν περισσότερο στην φάση αυτή της εισβολής όταν οι περισσότερες μονάδες της Εθνικής Φρουράς είχαν μηδαμινή απόδοση ή αυτοδιαλύονταν.. Χαρακτηριστικό των σκληρών μαχών και του ηρωισμού των καταδρομέων της 35 Μοίρας Καταδρομών.

Τον Δεκέμβριο του 1974 απολύθηκε, αντιμετωπίζοντας όμως σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα (κρίσεις επιληψίας) και επέστρεψε στο χωριό του, .Ασχολήθηκε με αγροτικές εργασίες στα κτήματα του πατέρα του αλλά και ως ελαιοχρωματιστής του χωριού.  Το 1977 παντρεύτηκε με την Χριστίνα Κρυούση από τους Γαλατάδες Πέλλας και απέκτησαν δύο παιδιά τον Τραϊανό και την Ευσταθία.



Παρόλα τα όσα προβλήματα υγείας είχε και χωρίς καμία βοήθεια κρατική η οτιδήποτε άλλο, συνέχισε να εργάζεται σε αγροτικές εργασίες η σαν ελαιοχρωματιστής, καταφέρνοντας να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις τής δύσκολης καθημερινότητας  και να μεγαλώσει με την βοήθεια της συζύγου του Χριστίνα  τα παιδιά του με ήθος και αξιοπρέπεια.


Το ανάλγητο κράτος 


Τα όσα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε στην διάρκεια όλων αυτών των ετών, το κράτος αδιαφορούσε, ενώ είχε όλα τα απαραίτητα έγγραφα για την πολεμική του σύνταξη, αυτή κοβόταν από το Γενικό Λογιστήριο του κράτους με το αιτιολογικό ότι δεν νοσηλεύτηκε σε νοσοκομείο της Κύπρου κατά την πολεμική περίοδο παρόλο ότι στο 401 ΓΣΕΕ διαγνώστηκε με  αναπηρία 85%, λόγο Μετατραυματικής  εμπειρίας (Σύνδρομο Βιετνάμ) θεωρώντας αναξιόπιστη την επιτροπή της Υγειονομικής Υπηρεσίας Στρατού που είναι και ανώτερη ..... 

Εκ τούτου μετά κόπων και βασάνων το 2004 με την βοήθεια κάποιου, κατάφερε να αποκτήσει 'Άδεια περιπτέρου και μία προσωρινή σύνταξη του ΟΓΑ 380 ευρώ.

Τον Αύγουστο του 2012 έρχεται και άλλο τελειωτικό χτύπημα,  (καρκίνος στον πνεύμονα )....Επί τέσσερα χρόνια  ταλαιπωρία σε νοσοκομεία, αφαίρεση πνεύμονα και  χημειοθεραπείες. 

O Ηρωικός καταδρομέας Θωμάς Κρυούσης έφυγε στις 29 Μαρτίου 2016. Χωρίς να πεί ποτέ πονάω, Ο ΠΟΛΕΜΟΣ,Ο ΠΟΝΟΣ ΚΑΙ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ είναι για τα παληκάρια ήταν τα τελευταία του λόγια.

Περήφανος χαρακτήρας πραγματικός μαχητής της ζωής, γεμάτος αξιοπρέπεια κέρδισε πολλές μάχες,έχασε άνισα όμως τη μάχη με την επάρατη νόσο. 'Έχει αφήσει όμως μια εξαιρετική  κληρονομιά.... το παράδειγμα της δική του μαχητικότητας, με τις ηρωικές του πράξεις αναφορικά με τον αγώνα για ζωή, αλλά και μια σπουδαία Οικογένεια περήφανοι, μα λυπημένοι που έχασαν τον δικό τους ΤΟΜ , τον σύζυγο,τον πατέρα.

Άλλος ένας Αετός πέταξε ψηλά να συναντήσει τα αδέλφια του. ΑΘΑΝΑΤΟΣ


ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ:
Σύζυγος: Χριστίνα Κρυούση
Υιός:  Τραινος Κρυούσης
Κόρη: Ευσταθία Κρυούση


                                                ΒΙΝΤΕΟ 1ο



                                            ΒΙΝΤΕΟ 2ο







ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΤΗΣ 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ




















                                     ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΘΗΤΕΊΑ ΤΟΥ










1 σχόλιο: